Blåruss-88 tilbake på Nordborg

Mange hadde ikke sett eller hatt kontakt med hverandre på 30 år. Og enda flere hadde ikke vært innom sin gamle skole i samme periode. Siste helgen i september var 15 tidligere elever samlet på Finnsnes for å markere at det var tre-tiår siden de forlot Nordborg VGS.

Blårussekullet på Nordborg i 1988 talte 26 personer, og komitéen fikk kontakt med 23 av disse. Når datoer og opplegg var på plass, hadde hele 15 personer anledning til å delta på samlingen, fra Tønsberg i sør til Tromsø i nord.

Som en del av det planlagte programmet tok komitéen kontakt med Nordborg VGS, med forespørsel om å få en omvisning på skolen, og om mulig hilse på noen av våre tidligere lærere. Responsen var utdelt positiv, og skolen var i tillegg behjelpelig med å sette oss i kontakt med lærere, og ikke minst vår gamle rektor Harald Hodne. Han bor på en helt annen kant av landet, men tilfeldigheter gjorde at han faktisk var på Finnsnes den aktuelle helgen. Dermed kom han, sammen med våre tidligere lærere Alf Tråsdahl og Siss-Marit Andreassen, på samlingen vi hadde på skolen. Evelyn Søreng og Berit Hodne, gift med Harald, deltok også på samlingen.

Selv om russekullet våren 1988 langt fra var eksemplarisk i sin oppførsel, hadde Hodne fortsatt godt minne om at han etter russefeiringen inviterte elevene til samling, for å takke for vår oppførsel totalt sett gjennom russetiden. Og ikke minst at vi hadde fremstått positivt under «russens time» på 17. mai. Overskriften «Flau rødruss, brukbar blåruss» var konklusjonen til lokalavisas utsendte journalist, og Hodne innrømte at vi hadde gjort hans verste antakelser til skamme under vår opptreden. Dette kunne ha en naturlig sammenheng med at noen av oss troppet opp på døra hans tidlig morgen på 17. mai og ville ha bistand til ett nytt planlagt innslag som skulle fremføres fra scenen senere på dagen. Det er vel heller sjelden at ideer som blir unnfanget sene nattetimer fungerer i praksis. Men denne gangen ble resultatet over all forventing!

Dagens rektor Anette kunne fortelle at hun var førsteårs elev ved skolen året vi var russ, og hun loset oss også gjennom de siste tretti års utvikling av Nordborg. Servering av kaffe og fersk gjærbakst (takk Siss-Marit) var også uventet lagt inn fra skolens side, før vi fikk omvisning i dagens skolebygning. Her dukket minner opp på løpende bånd for alle deltakerne, og mange gode historier ble hentet frem fra glemselen. Bl.a. ble det konkludert med at å lære «touch-metoden» i maskinskriving, var noe som samtlige var takknemlig for i all ettertid. Men kanskje ikke nødvendigvis i de aktuelle skoletimene.

Det ble en flott og minnerik helg for alle deltakere, og vi takker spesielt ledelsen ved Nordborg VGS for imøtekommenhet og måten vi ble tatt imot på!

På vegne av komitéen «Russ-88»
Arve Svestad